perjantai 22. marraskuuta 2013

Sallien Herkkusämpylät

1 dl Maitoa
2 dl Vettä
25g Tuorehiivaa
1 tl Suolaa
1 tl Sokeria
7 dl Jauhoja
60g Voita/ 0,5 dl Juoksevaa margariinia
2 rkl Hunajaa

Auringonkukka- tai rypsiöljyä sämpylöiden pyöritystä varten



1. Lämmitä vesi ja maito lämpimäksi, ja sekoita nesteeseen suola, sokeri ja hiiva.

2. Lisää 6 dl jauhoja hiljalleen seokseen, koko ajan sekoittaen.

3. Lisää rasva ja hunaja, sekota, ja lisää sitten loput jauhot. Peitä taikina liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa. Itse täytän keittiön tiskialtaan kuumalla vedellä ja laitan taikinan sinne lepäämään.

4. Kun taikina on kohonnut tarpeeksi, hiero öljyä käsiisi, ota taikinasta itseäsi miellyttävän kokoisia paloja ja pyöritä ne käsien välissä palloiksi. Muista että sämpylät kohoavat n. kaksinkertaisiksi. Kun koko taikina on pyöritetty sämpylöiksi ja asetettu pellille, laita uuni päälle 225°C:een.

5. Kun uuni on valmis, laita sämpylät uuniin n. 10-15 minuutiksi. Sämpylöitä kannattaa vahtia, sillä niistä tulee helposti päältä liian kovia. Kullanruskeat sämpylät rocks!



Vaikka tuoreen sämpylän tuoksu onkin huumaavaa, kannattaa sämpylöiden antaa jäähtyä hetken aikaa ennen syömistä. Näin takaat parhaan koostumuksen, ja vältyt polttamasta kitalakeasi. Itse saan tällä ohjeella aikaan yhdeksän liki täydellistä sämpylää.

P.S. Jos tästäkin ohjeesta haluaa tehdä Juuliystävällisen, voi maidon korvata vedellä ja rasvana käyttää kasvisrasvavalmistetta, jota saa täysin maitoproteiinittomana.

Herkuttelemisiin!
Sallie

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti